Video : Apakah Mindset Bisnes, Sessi Q&A Seminar IBBP May 2017

Home/Videos/Video : Apakah Mindset Bisnes, Sessi Q&A Seminar IBBP May 2017

Video : Apakah Mindset Bisnes, Sessi Q&A Seminar IBBP May 2017

Please follow and like us:

Antara soalan yang ditanya kepada WNM semasa seminar IBBP, Mei 2017

Soalan 1 : Adakah melepak dengan orang berjaya untuk berjaya itu suatu MITOS?
Jawapan :
Memang kita melepak dengan orang berjaya untuk mendapat aspirasi dan semangat. Ia sesuatu yang bagus tetapi adakah ia akan buat anda lebih bagus? Orang bisnes bertemu dengan orang bisnes lain untuk networking, close deal, tetapi bukan untuk “sedut aura”. Bila kita melepak dengan orang bisnes lain, kita belajar mengenai bisnes orang itu. Saya tak setuju jika kita bayar orang hanya semata mata untuk mendapat semangat. Your success is depends on YOU”. Anda yang akan melalui jalan itu. Jangan gantungkan semangat anda kepada orang lain, apatah lagi untuk membayar orang beri semangat kepada anda.

Doa dan solat adalah sebaik- baik aspirasi dan inspirasi. Jangan besar- besarkan perkara kecil. Jangan komplikasi kan perkara yang mudah. Isu anda sebagai orang bisnes adalah bagaimana untuk menjana 10 kali lebih duit. Bukan isu produk anda ditiru, duit anda hilang dan sebagainya.

Soalan 2 : Saya bisnes trading supply ayam, madu dan beberapa produk lagi. Saya terima kertas cadangan bisnes untuk menjadi pelabur (dalam jumlah RM15K untuk hasilkan produk).  Produk itu dalam niche berbeza yang sudah ada ramai pemain. Adakah patut saya pertimbangkan untuk melabur?

Jawapan :

Pertama sekali bisnes trading haruslah ada range produk yang seakan- akan kerana ada pelaburan terhadap aset untuk ia berbaloi. Jika kos hasilkan produk baru itu RM15,000 anda harus fikirkan buffer sekali ganda, jadi harus sediakan RM30,000.

Peraturan pelaburan, ada 3 senario. Senario low bila anda dapat jual 10-30% stok sebulan, Senario mid bila anda dapat jual 40-60% stok, manakala High bila anda dapat jual lebih dari 80% stok produk.

Jika anda nyatakan market sudah ramai pemain, 40% stok jualan sudah amat bagus untuk bulan pertama. Ini bermakna untuk jual semua produk anda ada 2-4 bulan lagi kos operasi dan lain- lain. Jadi wajib fikirkan soal buffer.

Tapi persoalannya, adakah anda passionate terhadap bisnes tersebut? Tanya diri sendiri. Kerana kalau tak ada passion, tidak perlu teruskan.

 

By | 2017-06-21T14:58:27+00:00 June 21st, 2017|Categories: Videos|Tags: , , , |0 Comments

Leave A Comment