Fahami Selok Belok Produk

Home/Tips Bisnes/Fahami Selok Belok Produk

Fahami Selok Belok Produk

Please follow and like us:

Dear brothers & sisters

Dalam masa 8 thn berkecimpung dlm dunia keusahawanan dan 12 thn dlm dunia koporat pelbagai perkara yg saya pelajari. Disini saya kongsikan pendapat saya mengenai isu orang berniaga masakini.

Memang internet telah merubah pendekatan kita berniaga tetapi ramai usahawan yang saya perhatikan sentiasa ingin memudahkan kaedah mereka berniaga. Yang paling ketara bila penekanan terlalu diberikan kepada perkara-perkara luaran yang terlalu komestik untuk menampakkan kehebatan produk atau servis mereka.

Satu contoh yang simple ialah terlalu ramai yang ingin memahami kaedah-kaedah copywriting yang pelbagai. Tak kira copywriting style storytelling, perbualan, third person perspective, q&a dan pelbagai lagi.

Kalau tanya saya, mana yg paling effektif, jawapan saya mana-mana pun sama aje. Tiada salahnya pendekatan mana yang anda nak pilih. Tetapi perlu faham copywriting hanyalah dekorasi pada sebuah cake, yang penting adalah isi cake tersebut.

Oleh itu perlulah jelas apakah sebenarnya yang ingin dijual dan kepada siapa yang ianya ditujukan. Dalam erti kata lain fahami selok belok produk yang anda niagakan dahulu dan siapakah pelanggan yang anda rasakan paling sesuai untuk membeli produk tersebut.

Faktor seperti fungsi dan kelebihan produk perlulah diselarikan dengan siapakah (Segmen mana) yang akan mampu membeli produk tersebut. Kerana dengan mengenali segmen pembeli tersebut baru anda dapat lebih memahami permasalahan pembeli dengan lebih jelas dan apakah yang perlu ditekankan dalam mengarang isikandungan copywriting anda untuk menyentuh jiwa mereka untuk bertindak untuk mendapatkan apa yang anda jual.

Oleh itu janganlah terkejar-kejar nak guna gear 3 atau gear 4 bila gear 2 pun tak masuk betul lagi. Bisnes memerlukan masa untuk kita fahami apa yang prioriti dahulu. Kerana dah beribu usahawan yang saya dah ajar dan rata-rata cerita seakan-akan sama, tak sabar-sabar nak buat sales meletop tapi produk sendiri pun tak kenal abis, apatah lagi pelanggan mereka yang sepatutnya.

Always remember its easier to retain a customer than trying to find new ones. Pelanggan tak bodoh, mungkin kalau dikosmetikkan ayat dan produk cantik-cantik mereka akan beli buat kali pertama tapi belum tentu kali kedua mereka akan beli lagi.

By | 2017-07-13T05:24:56+00:00 July 13th, 2017|Categories: Tips Bisnes|0 Comments

Leave A Comment