Blog

Home/Blog/

Tiada Shortcut

By | 2018-01-16T07:12:03+00:00 January 16th, 2018|Categories: Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Topik repeat sikit hari ini. Baru ni ada bertanya camne saya buat mcm2 bisnes dah laa tu, setiap bisnes lain dari yg sedia ada. Jawapan yang saya kongsi begini: 1) Pertama sekali kalau ada peluang untuk buat bisnes janganlah takut pasal ilmu tiada kerana peluang dalam perniagaan atau kehidupan bukan selalu datang. [...]

Anda Yang Menentukan Masa Depan

By | 2018-01-16T06:58:28+00:00 January 13th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Personal|

Dear brothers & sisters Selesai sudah sessi mendidik generasi muda mengenai dunia bisnes. Apa yang saya tekankan kepada mereka ialah tidak kira anda degree atau diploma, universiti atau kolej, kaya atau miskin....yang penting anda yang menentukan masa depan anda kerana tuhan dah berikan kita semua akal utk berfikir. Cuma adakah kita akan mengunakannya dengan sebaik-baiknya atau [...]

Sesi Strategi Bisnes bersama Karangkraf

By | 2018-01-16T06:39:02+00:00 January 9th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Dalam kita melakukan bisnes kita...apa target jualan kita tahun ini berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya. Kebiasanya memang kita akan letakkan sebuah angka sales yang lebih tinggi untuk dicapai. Cuma persoalannya apakah yang perlu dilakukan kepada target yg kita tetapkan tu: - Pecahankan target jualan tahunan yang perlu kita kejar kepada angka jualan bulanan [...]

Posting Azam 2018

By | 2018-01-04T09:22:40+00:00 January 4th, 2018|Categories: Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah tahun 2017 merupakan tahun dimana saya amat bersyukur kerana telah diberikan limpahan rezeki yang tidak terhingga...Aminn Sebab saya buat posting ini kerana saya pun mula perasan pelbagai posting azam 2018 dah mula nampak kat wall saya. Baguslah kalau ada azam yang positif untuk terus berjaya. Tetapi disini ingin saya share sikit [...]

Comments Off on Posting Azam 2018

Asean Youth Talk Part 1

By | 2017-12-29T05:28:53+00:00 December 29th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes, Videos|

Dear brothers & sisters. Dikongsikan talk saya semasa program Asean Young Leaders anjuran CIMB Foundation dan UKM. Peserta terdiri dari uni students dari seluruh ASEAN. Diharap perkongsian ini dapat membantu para usahawan untuk mengapplikasi keadah pemikiran untuk maju kedepan. Asean Youth Talk Part 1

Memahami Istilah Bisnes Yang Sebenarnya

By | 2017-12-28T09:58:33+00:00 December 28th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Pada saya bisnes adalah bisnes, tiada istilah bisnes online atau offline. Online atau offline hanyalah medium. Dunia bisnes tidak dapat lari dari dunia nyata atau dunia atas talian. Setiap komponen akan melengkapkan satu sama lain. Kerana bila kita asyik membezakan jenis bisnes tersebut maka kita tidak akan menjadi seorang usahawan yg betul-betul [...]

Kuasai Perniagaan Internet Siri 3

By | 2017-12-28T09:35:23+00:00 December 28th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah. Buku ke-4 saya kini sudah masuk dipasaran. Moga dengan adanya buku Kuasai Perniagaan Internet Siri 3, ianya dapat memperkemaskan lagi ilmu perniagaan digital untuk usahawan Antara topik yang terkandung untuk buku kali ini meliputi: 1) Analisa perniagaan 2) Pengurusan perniagaan 3) Pengurusan Database 4) Kaedah copywriting 5) Pengiklanan melalui google 6) [...]

Dunia Keusahawanan dari Perspektif WNM

By | 2017-12-14T08:54:30+00:00 December 14th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Uncategorized|

Dear Brothers & Sisters Hari ini saya nak kongsikan serba sedikit mengenai dunia keusahawanan dari perspektif saya. Kalau kita lihat sebelum tahun 2000, dunia keusahawanan orang kita ni sangat sepi dan kurang. Biasalah kalau cakap saja bab bisnes, bangsa pertama yang dipikirkan adalah bangsa cina. Kalau nak kata orang melayu berniaga memang ada tapi taklah ramai [...]

Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.

By | 2017-12-08T05:04:07+00:00 December 8th, 2017|Categories: Bisnes Online, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Dalam melakukan sesuatu jangan terlalu mengharapkan balasan. Yang penting buat dengan 100% komitmen & keikhlasan. Biarlah tak dapat pujian mahupun pengiktirafan, yang penting apa yang dilakukan mendatangkan kebaikan kepada persekitaran anda. Perkara ini yang saya praktis dalam menjalani kehidupan. Mungkin kita akan rasakan diri kita keseorangan dalam perjuangan kita tetapi percayalah bila [...]

Comments Off on Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.