Artikel

Home/Artikel

Usahawan yang ‘take advantage’ dengan usahawan yang lain

By | 2017-11-25T05:50:34+00:00 November 25th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Minggu ni macam-macam topik saya dok perasan dalam wall fb saya. Saya tertarik pada isu usahawan yang cuba 'take advantage' dengan usahawan yang lain....atau kata mudahnya mengebang orang lain demi wang ringgit. Yang menyebabkan saya rasa agak tak berapa best kerana ianya selalu melibatkan mereka dalam industri khidmat nasihat atau training. Memandangkan [...]

Tips yang dikongsi di Selangor FM

By | 2017-11-25T05:13:28+00:00 November 23rd, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhmadulillah selesai semalam sessi interview bersama Selangor FM. Sessi yang sangat relax dan fun. Pelbagai topik yang kami diskus mengenai perniagaan atas talian. Yang boleh saya kongsikan antara tip yang saya beri: 1) Mulakan berniaga dengan modal minima melalui kaedah menumpang infra (setinggan) yang sedia ada iaitu fb and insta (tapi buatlah [...]

Program Realiti CEO Desa

By | 2017-11-10T09:33:57+00:00 November 10th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online|

Dear brothers & sisters Selesai sudah shooting untuk program realiti CEO Desa (Sekarang dah on air setiap Sabtu 5.30pm) Interesting experience jadi business coach untuk para peserta. Saya akan keudara pada episod ke-7 (9/12/17). Semoga kepada yg menonton boleh dapat some ideas utk bisnes anda. P.S: Tq Kak Jett Husain and Kak Erma for the invite.

Public Talk Bersama Mary Jardin

By | 2017-10-31T09:58:16+00:00 October 21st, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Alhamdulliah selesai sudah free talk tadi kat program shah alam. Tq kepada team Mary Jardin for the invite. Lama tak buat public talk. Semoga sessi tadi memberi manfaat kepada para peserta yang hadir. Always remember; Kita memang tak boleh stop pesaing dari masuk market kita, so persoalan sekarang apa yg perlu dilakukan bila perkara ini terjadi? [...]

Siapa Saya Dan Apa Topik Yang Diajar Dalam Modul 3B

By | 2017-09-21T05:06:47+00:00 September 18th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Salam Brothers & Sisters Pertama sekali biar saya memperkenalkan diri saya, nama Saya Wan Nong Muzafar dan saya merupakan perunding strategi bisnes yang telah telibat didalam dunia keusahawanan dan koporat lebih dari 15tahun. Dari memulakan bisnes IT pertama saya pada 90an sehingga menjawat jawatan terakhir saya sebagai mantan ketua bahagian perancangan strategik di Kumpulan Media Karangkraf [...]

Soalan-Soalan Yang Sering Ditanya Oleh Peserta

By | 2017-08-18T07:22:30+00:00 August 11th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Salam Jumaat semua, alhmadulillah selesai melaksanakan tanggungjawab minggu ini melatih lebih 200 peserta keusahawanan dari pelbagai latar belakang. Kebiasannya sepanjang sessi pembelajaran saya suka kepada mengadakan sessi Q&A kerana saya rasakan cara terbaik mengajar ialah melalui pendekatan real & practical scenario. Maka disini saya kongsikan antara soalan yang diajukan oleh peserta-peserta program: [...]

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian Akhir)

By | 2017-06-19T03:57:21+00:00 June 13th, 2017|Categories: Artikel|

Setelah berpenat lelah hampir 4 setengah tahun nak elak dari bankrap akhirnya semua dah mula OK semula. Hutang pun tinggal sikit dan sekarang kerja di Karangkraf pun dapat. Tak kiralah kerja sebagai eksekutif pemasaran biasa, yang penting dapat relax kejap. Sebenarnya sepanjang bermula kerja makan gaji balik, saya rasa tak letih sangat pun, biasalah dah 4 [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian Akhir)

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 3)

By | 2017-06-19T03:57:32+00:00 June 12th, 2017|Categories: Artikel|

Pertama sekali saya ingin memohon maaf pasal lambat nak tulis bahagian 3 ini, sibuk sikit bab kerja. Biasalah work comes first. Setelah agak lama kais pagi makan pagi and kais petang makan petang, akhirnya hutang masa tu adalah tinggal sekitar 20%. Oklah bolehlah bernafas sikit. Memang sepanjang masa ni, isteri saya memang betul-betul banyak membantu. I [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 3)