Artikel

Home/Artikel

Siapa Saya Dan Apa Topik Yang Diajar Dalam Modul 3B

By | 2017-09-21T05:06:47+00:00 September 18th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Salam Brothers & Sisters Pertama sekali biar saya memperkenalkan diri saya, nama Saya Wan Nong Muzafar dan saya merupakan perunding strategi bisnes yang telah telibat didalam dunia keusahawanan dan koporat lebih dari 15tahun. Dari memulakan bisnes IT pertama saya pada 90an sehingga menjawat jawatan terakhir saya sebagai mantan ketua bahagian perancangan strategik di Kumpulan Media Karangkraf [...]

Soalan-Soalan Yang Sering Ditanya Oleh Peserta

By | 2017-08-18T07:22:30+00:00 August 11th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Salam Jumaat semua, alhmadulillah selesai melaksanakan tanggungjawab minggu ini melatih lebih 200 peserta keusahawanan dari pelbagai latar belakang. Kebiasannya sepanjang sessi pembelajaran saya suka kepada mengadakan sessi Q&A kerana saya rasakan cara terbaik mengajar ialah melalui pendekatan real & practical scenario. Maka disini saya kongsikan antara soalan yang diajukan oleh peserta-peserta program: [...]

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian Akhir)

By | 2017-06-19T03:57:21+00:00 June 13th, 2017|Categories: Artikel|

Setelah berpenat lelah hampir 4 setengah tahun nak elak dari bankrap akhirnya semua dah mula OK semula. Hutang pun tinggal sikit dan sekarang kerja di Karangkraf pun dapat. Tak kiralah kerja sebagai eksekutif pemasaran biasa, yang penting dapat relax kejap. Sebenarnya sepanjang bermula kerja makan gaji balik, saya rasa tak letih sangat pun, biasalah dah 4 [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian Akhir)

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 3)

By | 2017-06-19T03:57:32+00:00 June 12th, 2017|Categories: Artikel|

Pertama sekali saya ingin memohon maaf pasal lambat nak tulis bahagian 3 ini, sibuk sikit bab kerja. Biasalah work comes first. Setelah agak lama kais pagi makan pagi and kais petang makan petang, akhirnya hutang masa tu adalah tinggal sekitar 20%. Oklah bolehlah bernafas sikit. Memang sepanjang masa ni, isteri saya memang betul-betul banyak membantu. I [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 3)

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 2)

By | 2017-06-19T03:57:54+00:00 June 11th, 2017|Categories: Artikel|

Sebelum saya sambung, saya nak kongsi sikit realiti mengenai diri saya. Nak kata saya ni ustaz, takdelah macam tu tapi satu benda yang saya bersyukur ialah sifat saya dari kecil sampai sekarang jenis “easy come and easy go”. Kiranya kalau jadi apa-apa saya terima sahaja takdir yang telah ditetapkan. Pasal saya perasan kita ni sebagai manusia [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 2)

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)

By | 2017-06-19T03:58:14+00:00 June 10th, 2017|Categories: Artikel|

Hari ni nak berkongsi pengalaman saya sebagai seorang usahawan kepada mereka yang berminat untuk membaca agar dapat mengambil iktibar daripada turun naik hidup saya. Cerita saya bermula ketika saya berumur 29 tahun di mana pada masa itu saya berkerja sebagai seorang pegawai bank yang bergaji sekitar RM4000 (sekitar tahun 2000). Kalau nak kira mewah juga masa [...]

Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)

6 Tips Ringkas Urus Perniagaan Bagi Orang Baru

By | 2017-06-19T03:58:33+00:00 May 30th, 2017|Categories: Artikel|

Dear Brothers & Sisters Dalam dunia perniagaan mungkin kita akan belajar pelbagai kaedah untuk berjaya. Memang bagus kalau kita semangat menimba ilmu-ilmu bisnes tersebut. Saya juga mengajar bisnes kepada public jika kesempatan dari jadual kerja harian saya. Tapi ini nasihat ikhlas saya kepada usahawan (yang baru nak berkecimpung atau sedangdiluar sana, dalam menguruskan perniagaan anda: 1) [...]

Comments Off on 6 Tips Ringkas Urus Perniagaan Bagi Orang Baru

Jadi Diri Sendiri Dan Usah Meniru Orang Lain

By | 2017-06-19T03:58:44+00:00 May 10th, 2017|Categories: Artikel|

Dear brothers & sisters Sedikit sharing hari ini. Setelah lebih 20 thn berniaga dan makan gaji, dari company kecik ke ke company besar pelbagai experience yg saya telah lalui. Syukur sekarang saya diberikan rezeki untuk membantu mereka disekeliling saya dengan ilmu yang saya ada dalam bidang bisnes. Kalau nak kata anak buah yg saya mentor yang [...]

Comments Off on Jadi Diri Sendiri Dan Usah Meniru Orang Lain

Tiada Satu Cara Untuk Berjaya

By | 2017-06-19T03:58:57+00:00 April 26th, 2017|Categories: Artikel|

Dear brothers & sisters Dalam berniaga fahamilah bahawa tiada satu saja cara dalam melakukan sesuatu, tidak kira dari aspek pengiklanan, closing, proses kerja, insentif jualan dan pelbagai lagi. Tetapi masih ramai usahawan diluar sana yang masih mengamalkan konsep 'one magic solution' untuk segalanya berdasarkan apa yang diajar di seminar atau kelas yang dihadiri. Sampai pendekatan bisnes [...]

Comments Off on Tiada Satu Cara Untuk Berjaya

Ceramah Di Space U8 Jemputan Avana

By | 2017-06-19T03:59:06+00:00 April 23rd, 2017|Categories: Artikel|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah berjaya melaksanakan tanggungjawab untuk jadi speaker. Semalam kat kuantan n today pulak space u8 shah alam. Syukur audiens response tip top. Sungguhpun masa singkat berjaya cover topic dari komponen-komponen bisnes ke engagement...terutama copywriting. Tinggal satu lagi temujanji esok untuk biz experience sharing di Kem Rimba, shah alam untuk program Amazing Entreprenuer [...]

Comments Off on Ceramah Di Space U8 Jemputan Avana