Ceramah Bisnes

Home/Ceramah Bisnes

Anda Yang Menentukan Masa Depan

By | 2018-01-16T06:58:28+00:00 January 13th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Personal|

Dear brothers & sisters Selesai sudah sessi mendidik generasi muda mengenai dunia bisnes. Apa yang saya tekankan kepada mereka ialah tidak kira anda degree atau diploma, universiti atau kolej, kaya atau miskin....yang penting anda yang menentukan masa depan anda kerana tuhan dah berikan kita semua akal utk berfikir. Cuma adakah kita akan mengunakannya dengan sebaik-baiknya atau [...]

Sesi Strategi Bisnes bersama Karangkraf

By | 2018-01-16T06:39:02+00:00 January 9th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Dalam kita melakukan bisnes kita...apa target jualan kita tahun ini berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya. Kebiasanya memang kita akan letakkan sebuah angka sales yang lebih tinggi untuk dicapai. Cuma persoalannya apakah yang perlu dilakukan kepada target yg kita tetapkan tu: - Pecahankan target jualan tahunan yang perlu kita kejar kepada angka jualan bulanan [...]

Asean Youth Talk Part 1

By | 2017-12-29T05:28:53+00:00 December 29th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes, Videos|

Dear brothers & sisters. Dikongsikan talk saya semasa program Asean Young Leaders anjuran CIMB Foundation dan UKM. Peserta terdiri dari uni students dari seluruh ASEAN. Diharap perkongsian ini dapat membantu para usahawan untuk mengapplikasi keadah pemikiran untuk maju kedepan. Asean Youth Talk Part 1

Memahami Istilah Bisnes Yang Sebenarnya

By | 2017-12-28T09:58:33+00:00 December 28th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Pada saya bisnes adalah bisnes, tiada istilah bisnes online atau offline. Online atau offline hanyalah medium. Dunia bisnes tidak dapat lari dari dunia nyata atau dunia atas talian. Setiap komponen akan melengkapkan satu sama lain. Kerana bila kita asyik membezakan jenis bisnes tersebut maka kita tidak akan menjadi seorang usahawan yg betul-betul [...]

Kuasai Perniagaan Internet Siri 3

By | 2017-12-28T09:35:23+00:00 December 28th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah. Buku ke-4 saya kini sudah masuk dipasaran. Moga dengan adanya buku Kuasai Perniagaan Internet Siri 3, ianya dapat memperkemaskan lagi ilmu perniagaan digital untuk usahawan Antara topik yang terkandung untuk buku kali ini meliputi: 1) Analisa perniagaan 2) Pengurusan perniagaan 3) Pengurusan Database 4) Kaedah copywriting 5) Pengiklanan melalui google 6) [...]

Dunia Keusahawanan dari Perspektif WNM

By | 2017-12-14T08:54:30+00:00 December 14th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Uncategorized|

Dear Brothers & Sisters Hari ini saya nak kongsikan serba sedikit mengenai dunia keusahawanan dari perspektif saya. Kalau kita lihat sebelum tahun 2000, dunia keusahawanan orang kita ni sangat sepi dan kurang. Biasalah kalau cakap saja bab bisnes, bangsa pertama yang dipikirkan adalah bangsa cina. Kalau nak kata orang melayu berniaga memang ada tapi taklah ramai [...]

Usahawan yang ‘take advantage’ dengan usahawan yang lain

By | 2017-11-25T05:50:34+00:00 November 25th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Minggu ni macam-macam topik saya dok perasan dalam wall fb saya. Saya tertarik pada isu usahawan yang cuba 'take advantage' dengan usahawan yang lain....atau kata mudahnya mengebang orang lain demi wang ringgit. Yang menyebabkan saya rasa agak tak berapa best kerana ianya selalu melibatkan mereka dalam industri khidmat nasihat atau training. Memandangkan [...]

Tips yang dikongsi di Selangor FM

By | 2017-11-25T05:13:28+00:00 November 23rd, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhmadulillah selesai semalam sessi interview bersama Selangor FM. Sessi yang sangat relax dan fun. Pelbagai topik yang kami diskus mengenai perniagaan atas talian. Yang boleh saya kongsikan antara tip yang saya beri: 1) Mulakan berniaga dengan modal minima melalui kaedah menumpang infra (setinggan) yang sedia ada iaitu fb and insta (tapi buatlah [...]