Personal

Home/Personal

Tiada Shortcut

By | 2018-01-16T07:12:03+00:00 January 16th, 2018|Categories: Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Topik repeat sikit hari ini. Baru ni ada bertanya camne saya buat mcm2 bisnes dah laa tu, setiap bisnes lain dari yg sedia ada. Jawapan yang saya kongsi begini: 1) Pertama sekali kalau ada peluang untuk buat bisnes janganlah takut pasal ilmu tiada kerana peluang dalam perniagaan atau kehidupan bukan selalu datang. [...]

Anda Yang Menentukan Masa Depan

By | 2018-01-16T06:58:28+00:00 January 13th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Personal|

Dear brothers & sisters Selesai sudah sessi mendidik generasi muda mengenai dunia bisnes. Apa yang saya tekankan kepada mereka ialah tidak kira anda degree atau diploma, universiti atau kolej, kaya atau miskin....yang penting anda yang menentukan masa depan anda kerana tuhan dah berikan kita semua akal utk berfikir. Cuma adakah kita akan mengunakannya dengan sebaik-baiknya atau [...]

Posting Azam 2018

By | 2018-01-04T09:22:40+00:00 January 4th, 2018|Categories: Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah tahun 2017 merupakan tahun dimana saya amat bersyukur kerana telah diberikan limpahan rezeki yang tidak terhingga...Aminn Sebab saya buat posting ini kerana saya pun mula perasan pelbagai posting azam 2018 dah mula nampak kat wall saya. Baguslah kalau ada azam yang positif untuk terus berjaya. Tetapi disini ingin saya share sikit [...]

Comments Off on Posting Azam 2018

Memahami Istilah Bisnes Yang Sebenarnya

By | 2017-12-28T09:58:33+00:00 December 28th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Pada saya bisnes adalah bisnes, tiada istilah bisnes online atau offline. Online atau offline hanyalah medium. Dunia bisnes tidak dapat lari dari dunia nyata atau dunia atas talian. Setiap komponen akan melengkapkan satu sama lain. Kerana bila kita asyik membezakan jenis bisnes tersebut maka kita tidak akan menjadi seorang usahawan yg betul-betul [...]

Dunia Keusahawanan dari Perspektif WNM

By | 2017-12-14T08:54:30+00:00 December 14th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Uncategorized|

Dear Brothers & Sisters Hari ini saya nak kongsikan serba sedikit mengenai dunia keusahawanan dari perspektif saya. Kalau kita lihat sebelum tahun 2000, dunia keusahawanan orang kita ni sangat sepi dan kurang. Biasalah kalau cakap saja bab bisnes, bangsa pertama yang dipikirkan adalah bangsa cina. Kalau nak kata orang melayu berniaga memang ada tapi taklah ramai [...]

Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.

By | 2017-12-08T05:04:07+00:00 December 8th, 2017|Categories: Bisnes Online, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Dalam melakukan sesuatu jangan terlalu mengharapkan balasan. Yang penting buat dengan 100% komitmen & keikhlasan. Biarlah tak dapat pujian mahupun pengiktirafan, yang penting apa yang dilakukan mendatangkan kebaikan kepada persekitaran anda. Perkara ini yang saya praktis dalam menjalani kehidupan. Mungkin kita akan rasakan diri kita keseorangan dalam perjuangan kita tetapi percayalah bila [...]

Comments Off on Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.

Usahawan yang ‘take advantage’ dengan usahawan yang lain

By | 2017-11-25T05:50:34+00:00 November 25th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Minggu ni macam-macam topik saya dok perasan dalam wall fb saya. Saya tertarik pada isu usahawan yang cuba 'take advantage' dengan usahawan yang lain....atau kata mudahnya mengebang orang lain demi wang ringgit. Yang menyebabkan saya rasa agak tak berapa best kerana ianya selalu melibatkan mereka dalam industri khidmat nasihat atau training. Memandangkan [...]

Jemputan Panel di P.M Live di Astro Ria

By | 2017-11-17T09:22:05+00:00 November 17th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah, lagi satu jemputan sebagai panel di P.M Live di Astro. Syukur kerana ilmu yang diajar mula mendapat perhatian dari media mainstream. Nantikan esok kemunculan saya. Detail program: -Tarikh siaran: Esok jam 12tengahari. -Channel: Astro Ria 104 & 123 -Topik: Elak Gulung Tikar Jumpa esok yea. Tq.

Program Menyelami Kejayaan Personaliti

By | 2017-11-07T09:38:24+00:00 November 7th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Disini saya kongsikan sessi q&a semasa program saya di KK baru ni. P.S: Soalan meliputi: 1) Bisnes Restoran 2) Bisnes Printing 3) Kaedah pecakapan & isu viral 4) Bisnes tudung 5) Tips interview Dll... https://www.facebook.com/batrisya.humaira.58/videos/518092111907985/

Let The Business Speak For Itself

By | 2017-10-31T10:10:32+00:00 October 31st, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Saya dah berkecimpung dalam dunia bisnes hampir 20thn. Tapi jika anda perasan saya tak berapa guna apa2 gelaran sangat seperti sifu atau perkataan yang sewaktu dengannya. Reason saya simple ajer... saya cuma practioner dalam dunia perniagaan dan pada masa yang sama saya juga perunding bisnes dan pelatih bisnes. Pasal dalam dunia bisnes [...]