Personal

Home/Personal

Dunia Keusahawanan dari Perspektif WNM

By | 2017-12-14T08:54:30+00:00 December 14th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Uncategorized|

Dear Brothers & Sisters Hari ini saya nak kongsikan serba sedikit mengenai dunia keusahawanan dari perspektif saya. Kalau kita lihat sebelum tahun 2000, dunia keusahawanan orang kita ni sangat sepi dan kurang. Biasalah kalau cakap saja bab bisnes, bangsa pertama yang dipikirkan adalah bangsa cina. Kalau nak kata orang melayu berniaga memang ada tapi taklah ramai [...]

Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.

By | 2017-12-08T05:04:07+00:00 December 8th, 2017|Categories: Bisnes Online, Personal, Quotes|

Dear brothers & sisters Dalam melakukan sesuatu jangan terlalu mengharapkan balasan. Yang penting buat dengan 100% komitmen & keikhlasan. Biarlah tak dapat pujian mahupun pengiktirafan, yang penting apa yang dilakukan mendatangkan kebaikan kepada persekitaran anda. Perkara ini yang saya praktis dalam menjalani kehidupan. Mungkin kita akan rasakan diri kita keseorangan dalam perjuangan kita tetapi percayalah bila [...]

Comments Off on Bersyukur kerana apa yang diperjuangkan diterima juga akhirnya.

Usahawan yang ‘take advantage’ dengan usahawan yang lain

By | 2017-11-25T05:50:34+00:00 November 25th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Minggu ni macam-macam topik saya dok perasan dalam wall fb saya. Saya tertarik pada isu usahawan yang cuba 'take advantage' dengan usahawan yang lain....atau kata mudahnya mengebang orang lain demi wang ringgit. Yang menyebabkan saya rasa agak tak berapa best kerana ianya selalu melibatkan mereka dalam industri khidmat nasihat atau training. Memandangkan [...]

Jemputan Panel di P.M Live di Astro Ria

By | 2017-11-17T09:22:05+00:00 November 17th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah, lagi satu jemputan sebagai panel di P.M Live di Astro. Syukur kerana ilmu yang diajar mula mendapat perhatian dari media mainstream. Nantikan esok kemunculan saya. Detail program: -Tarikh siaran: Esok jam 12tengahari. -Channel: Astro Ria 104 & 123 -Topik: Elak Gulung Tikar Jumpa esok yea. Tq.

Program Menyelami Kejayaan Personaliti

By | 2017-11-07T09:38:24+00:00 November 7th, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Disini saya kongsikan sessi q&a semasa program saya di KK baru ni. P.S: Soalan meliputi: 1) Bisnes Restoran 2) Bisnes Printing 3) Kaedah pecakapan & isu viral 4) Bisnes tudung 5) Tips interview Dll... https://www.facebook.com/batrisya.humaira.58/videos/518092111907985/

Let The Business Speak For Itself

By | 2017-10-31T10:10:32+00:00 October 31st, 2017|Categories: Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Saya dah berkecimpung dalam dunia bisnes hampir 20thn. Tapi jika anda perasan saya tak berapa guna apa2 gelaran sangat seperti sifu atau perkataan yang sewaktu dengannya. Reason saya simple ajer... saya cuma practioner dalam dunia perniagaan dan pada masa yang sama saya juga perunding bisnes dan pelatih bisnes. Pasal dalam dunia bisnes [...]

Public Talk Bersama Mary Jardin

By | 2017-10-31T09:58:16+00:00 October 21st, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Alhamdulliah selesai sudah free talk tadi kat program shah alam. Tq kepada team Mary Jardin for the invite. Lama tak buat public talk. Semoga sessi tadi memberi manfaat kepada para peserta yang hadir. Always remember; Kita memang tak boleh stop pesaing dari masuk market kita, so persoalan sekarang apa yg perlu dilakukan bila perkara ini terjadi? [...]

Jika KPI Tidak Tercapai

By | 2017-10-10T07:25:15+00:00 October 10th, 2017|Categories: Bisnes Online, Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Bila kita dah tentukan sales target bulanan (kpi), tapi masuk pertengahan bulan masih tak sampai 20% dari apa yang diharapkan... Maka persoalannya: 1) Adakah kita boost fb ad lagi 2) Adjust copywriting 3) Adjust targetting 4) Tukar ke google ads 5) Join event 6) Buat direct selling 7) Buat ad mainstream (tv, [...]