Tips Bisnes

Home/Tips Bisnes

Tiada Shortcut

By | 2018-01-16T07:12:03+00:00 January 16th, 2018|Categories: Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Topik repeat sikit hari ini. Baru ni ada bertanya camne saya buat mcm2 bisnes dah laa tu, setiap bisnes lain dari yg sedia ada. Jawapan yang saya kongsi begini: 1) Pertama sekali kalau ada peluang untuk buat bisnes janganlah takut pasal ilmu tiada kerana peluang dalam perniagaan atau kehidupan bukan selalu datang. [...]

Sesi Strategi Bisnes bersama Karangkraf

By | 2018-01-16T06:39:02+00:00 January 9th, 2018|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Dalam kita melakukan bisnes kita...apa target jualan kita tahun ini berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya. Kebiasanya memang kita akan letakkan sebuah angka sales yang lebih tinggi untuk dicapai. Cuma persoalannya apakah yang perlu dilakukan kepada target yg kita tetapkan tu: - Pecahankan target jualan tahunan yang perlu kita kejar kepada angka jualan bulanan [...]

Posting Azam 2018

By | 2018-01-04T09:22:40+00:00 January 4th, 2018|Categories: Personal, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah tahun 2017 merupakan tahun dimana saya amat bersyukur kerana telah diberikan limpahan rezeki yang tidak terhingga...Aminn Sebab saya buat posting ini kerana saya pun mula perasan pelbagai posting azam 2018 dah mula nampak kat wall saya. Baguslah kalau ada azam yang positif untuk terus berjaya. Tetapi disini ingin saya share sikit [...]

Comments Off on Posting Azam 2018

Asean Youth Talk Part 1

By | 2017-12-29T05:28:53+00:00 December 29th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes, Videos|

Dear brothers & sisters. Dikongsikan talk saya semasa program Asean Young Leaders anjuran CIMB Foundation dan UKM. Peserta terdiri dari uni students dari seluruh ASEAN. Diharap perkongsian ini dapat membantu para usahawan untuk mengapplikasi keadah pemikiran untuk maju kedepan. Asean Youth Talk Part 1

Kuasai Perniagaan Internet Siri 3

By | 2017-12-28T09:35:23+00:00 December 28th, 2017|Categories: Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhamdulillah. Buku ke-4 saya kini sudah masuk dipasaran. Moga dengan adanya buku Kuasai Perniagaan Internet Siri 3, ianya dapat memperkemaskan lagi ilmu perniagaan digital untuk usahawan Antara topik yang terkandung untuk buku kali ini meliputi: 1) Analisa perniagaan 2) Pengurusan perniagaan 3) Pengurusan Database 4) Kaedah copywriting 5) Pengiklanan melalui google 6) [...]

CIMB ASEAN Young Leaders 2017

By | 2017-12-05T09:23:12+00:00 December 5th, 2017|Categories: Artikel, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters. Baru selesai sessi talk saya untuk program CIMB ASEAN Young Leaders 2017. Seperti biasa saya kongsikan pengalaman dan ilmu bisnes untuk memantapkan minda mereka yang datang dari seluruh pelusuk Asean. Antara 2 perkara kritikal yang saya kongsikan kepada mereka yang mana saya berharap juga akan dapat membantu anda juga untuk lebih kritikal [...]

Objektif Menjadi Usahawan

By | 2017-11-30T09:14:12+00:00 November 30th, 2017|Categories: Bisnes Online, Design, Quotes, Tips Bisnes|

Dear Brothers & Sisters Dalam menjalani kehidupan sebagai usahawan, perkara paling utama ialah memahami apakah tujuan kita berniaga dan apakah landasan yang akan kita ambil untuk mencapai objektif kita sebagai usahawan. Mungkin dalam perjalanan tersebut kita akan melalui pelbagai rintangan yang menyebabkan kita akan tergelincir sikit dari landasan yang telah kita bina, yang penting kita perlu [...]

Comments Off on Objektif Menjadi Usahawan

Usahawan yang ‘take advantage’ dengan usahawan yang lain

By | 2017-11-25T05:50:34+00:00 November 25th, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Personal, Quotes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Minggu ni macam-macam topik saya dok perasan dalam wall fb saya. Saya tertarik pada isu usahawan yang cuba 'take advantage' dengan usahawan yang lain....atau kata mudahnya mengebang orang lain demi wang ringgit. Yang menyebabkan saya rasa agak tak berapa best kerana ianya selalu melibatkan mereka dalam industri khidmat nasihat atau training. Memandangkan [...]

Tips yang dikongsi di Selangor FM

By | 2017-11-25T05:13:28+00:00 November 23rd, 2017|Categories: Artikel, Bisnes Online, Ceramah Bisnes, Tips Bisnes|

Dear brothers & sisters Alhmadulillah selesai semalam sessi interview bersama Selangor FM. Sessi yang sangat relax dan fun. Pelbagai topik yang kami diskus mengenai perniagaan atas talian. Yang boleh saya kongsikan antara tip yang saya beri: 1) Mulakan berniaga dengan modal minima melalui kaedah menumpang infra (setinggan) yang sedia ada iaitu fb and insta (tapi buatlah [...]