Isu Usahawan Yang Mengejar Sale

Home/Bisnes Online, Tips Bisnes/Isu Usahawan Yang Mengejar Sale

Isu Usahawan Yang Mengejar Sale

Please follow and like us:

Dear brothers & sisters

Isu Usahawan Yang Mengejar Sale.

Permasalahan yang saya perhatikan dari ramai usahawan yang telah saya ajar ataupun consult, rata-ratanya adalah isu seakan sama iaitu pengurusan database.

Usahawan telalu terkejar-kejar buat sale tapi perkara paling asas mereka lupa applikasikan adalah proses pengumpulan dan pengurusan database.

Pahamkan bahawa sale atau apa jenis engagement merupakan permulaan untuk suatu perhubungan win-win antara pelanggan dengan usahawan.

Kerana para prospek tidak dipaksa untuk berkomunikasi dengan anda. Semuanya dilakukan oleh mereka dgn rela hati. Cuma usahawan terlalu fokus nak buat sale sehingga terlupa menjaga perhubungan tersebut.

Adalah lebih mudah untuk menghasilkan repeat sale dari nak cari market baru. Tetapi ini bukan suatu yg dipandang penting oleh usahawan. Oleh itu jagalah apa yang ada didepan mata.

Bagi prospek yang bertanya tanpa belian, usahawan tidak berminat untuk followup kerana tiada jualan yang dihasilkan semasa pelanggan melakukan “first approach”. Oleh itu pahamkan bahawa database pelanggan adalah “future income” anda.

Tidak perlu terlalu taksub kepada jualan sedangkan database ke laut. Ini kerana jika pelanggan tidak dijaga mereka dengan senang akan berpindah kepada jenama lain yang usahawan tidak mampu sekat. Tetapi jika prospek dan pelanggan merasakan bahawa mereka dihargai oleh usahawan maka kebarangkalian kesetian kepada jenama akan terus berkekalan.

P.S. Nak jaga database tak perlulah melabur sampai habis beribu-ribu untuk sistem yang canggih. Pakai excel pun boleh. Yang penting:
1) Kategorikan ikut prospek dan pelanggan
2) Pastikan tarikh diambilkira semasa memberi kategori mereka untuk memudahkan followup.
3) Lastly FOLLOW UP & ALWAYS FOLLOW UP

By | 2017-08-18T07:25:00+00:00 August 18th, 2017|Categories: Bisnes Online, Tips Bisnes|0 Comments

Leave A Comment