Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)

Home/Artikel/Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)

Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)

Please follow and like us:

Hari ni nak berkongsi pengalaman saya sebagai seorang usahawan kepada mereka yang berminat untuk membaca agar dapat mengambil iktibar daripada turun naik hidup saya.

Cerita saya bermula ketika saya berumur 29 tahun di mana pada masa itu saya berkerja sebagai seorang pegawai bank yang bergaji sekitar RM4000 (sekitar tahun 2000). Kalau nak kira mewah juga masa tu. Tapi dengan wang yang ada saya tetap rasakan ada sesuatu missing dalam hidup jadi saya ambil keputusan berhenti kerja dan mulakan bisnes IT solutions dengan member. Masa tu isteri mengandung anak pertama dan dari situ satu demi satu cobaan bermula.

Setelah berhempas pulas hampir setahun tanpa gaji dan bayar kos operasi bulanan dengan simpanan dan kad kredit cash advance kerana nak develop software dengan kawan-kawan, akhirnya syarikat kami dapat geran RM500,000.

Kalau nak kira masa tu memang happy giler kerana dapat duit tapi pada hari nak finalize kontrak tersebut saya menarik diri daripada syarikat yang saya bangunkan dari kosong dengan kawan-kawan pasal saya rasa tak yakin dengan perangai mereka yang lain kerana duit tak masuk tapi perangai dah mula berubah.

Jadi saya setuju untuk tidak menuntut sesen pun pelaburan saya apabila meningalkan syarikat tersebut. Malas nak turun naik mahkamah bertekak dengan pengarah-pengarah lain. Masa tu ada lebih kurang RM100,000 saya sudah laburkan dalam bentuk tunai dan cash daripada kad kredit.

Memang kalau nak kira kenapa saya nak menyusahkan diri sendiri, tetapi saya selalu percaya kalau hati dah rasa macam tak kena … better walk away.

Duit boleh cari yang penting don’t giveup.

Masa tu memang dah hampir diisytiharkan bankrap tapi saya pergi menghadap semua bank yang saya berhutang dan buat deal minta mereka jangan bankrapkan saya kerana kalau nanti bankrap memang sah lagi susah saya nak bayar hutang tersebut.

Alhamdulillah mereka setuju pada cadangan saya untuk bayar hutang pada tahap paling minimum iaitu RM300 setiap bank. Kalau tak silap saya masa tu dengan Ambank, Citibank, Bank Rakyat dan Maybank.

Pengajaran daripada bahagian 1 ini:

1. Masa kahwin jangan amik pinjaman (saya sangkut dengan Bank Rakyat). Dahlah masa tu baru nak mulakan hidup dengan isteri. Belum ambil pinjaman rumah sudah kena bayar loan kahwin.

2. Janganlah ramai sangat rakan kongsi. Masa buat bisnes IT tu partner 6 orang. Lagi ramai partner lagi banyak karenah. Direction bisnes pun mungkin jadi tunggang-langgang pasal setiap director ada idea masing-masing.

Control share pun pening pasal pecahan pegangan share yang besar boleh mewujudkan team A dan team B. Macam parti politik pula.

3. Kalau dah ada kad kredit janganlah menggatal nak ambil cash advance. Giler tinggi rate kena bayar balik. Kalau tak ada duit buat macam tak ada duit.

4. Kalau ada hutang dengan bank tapi dah hampir sangkut dari segi pembayaran, janganlah lari atau buat bodoh. Jumpa mereka dan mereka akan cuba bantu. Diaorang pun tak nak rugi jadi they will try to help you.

Sambungan Bahagian 2

By | 2017-06-19T03:58:14+00:00 June 10th, 2017|Categories: Artikel|Comments Off on Pengalaman Hampir Bankrap (Bahagian 1)